1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК очаква ръст на доставките в Европа

ЕК очаква ръст на доставките в Европа

Прогнозата се базира на броя на млечните крави в Европейския съюз

И през настоящата година млекопроизводителите в Европейския съюз ще продължават да увеличават доставките си. Такава е краткосрочната прогноза на експертите в Европейската комисия, които отчитат увеличение на стадата в редица страни-членки.

През 2015-та млекопроизводството в Съюза скочи с 2 процента и половина до 151,6 милиона тона, като особено в края на годината бе отчетен значителен ръст. За 2016-та анализаторите в Брюксел очакват тенденцията да се запази и доставките да се покачат с нови 2 милиона тона. Чак към края на годината ще се наблюдава известна стабилизация на количествата.

Няколко водещи мандри вече предупредиха своите доставчици, че няма да са в състояние да поддържат сегашните изкупни цени. Така кризата за животновъдите ще се задълбочи, предричат от Брюксел.

Прогнозата се базира на броя на млечните крави в Европейския съюз. В края на 2015-та в 28-те държави е имало близо 23,4 милиона животни, т.е. половин процент повече от година по-рано. В старите страни членки поголовието е нараснало с 1,2 на сто, докато в новите има спад от 3 процента.

За тази година се очаква Франция и Германия да намалят броя, докато Ирландия, Дания, Великобритания и Холандия ще увеличат поголовието и съответно ще произвеждат повече мляко.

Ситуацията на млечния сектор в Европейския съюз ще зависи и до голяма степен от световния пазар. Очаква се Съединените Щати тази година да произведат 1,6 процента повече мляко, докато в Австралия количествата ще останат стабилни. За Нова Зеландия се предвижда спад от 600 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.