1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП предлага мерки за опазване от вредители

ЕП предлага мерки за опазване от вредители

Депутатите предлагат екипът за спешни случаи по въпроси, свързани със здравето на растенията, да бъде съставен от експерти, назначени от Комисията и номинирани от държавите членки

а се създаде екип за спешни случаи, който да помогне за повишаване на защитата на растенията в Европейския съюз, предлагат депутатите от Комисията по земеделие в Европарламента. В доклада си за преразглеждането на Закона за здравето на растенията народните представители включват и по-кратък период за проучвания и по-добро използване на електронна система за уведомяване.
 
Депутатите предлагат екипът за спешни случаи по въпроси, свързани със здравето на растенията, да бъде съставен от експерти, назначени от Комисията и номинирани от държавите членки. Той ще подпомага държавите или трети страни, граничещи с Европейския съюз, при поискване от тяхна страна, с мерки за предотвратяване на огнища на карантинни вредители в Съюза.
 
В проекта е включен период от пет до десет години за многогодишни програми за проучвания, базирани на риска, които гарантират навременно откриване на опасни вредители. Многогодишните програми трябва да бъдат преразгледани и актуализирани въз основа на фитосанитарната ситуация на съответната територия, посочват народните представители.
 
Специален паспорт на растения, растителни продукти или други обекти трябва да се издава не по-късно от момента, в който се придвижва за първи път от вносител до оператор в ЕС, се казва още в новите правила. За целта вносителите трябва да използват Информационната система за управление на официалния контрол.
Решението по окончателния текст ще бъде взето след преговори с държавите членки и се очаква да бъде обявено на пленарната сесия на Европейския парламент на 26-29 февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.