1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС дава безвъзмездна помощ на младите фермери в размер на 12 500 евро

ЕС дава безвъзмездна помощ на младите фермери в размер на 12 500 евро

Предвидено е на третата година, ако стопанството върви добре, усърдията да бъдат възнаградени с повторни субсидии

 

Българите, които решат да се захванат със земеделие и са на възраст от 18 до 39 години, ще получат безвъзмездно по 12 500 евро от ЕС за стартиране на фермите си. Това става ясно от преработения вариант на Програмата за развитие на селските райони, публикуван на сайта на аграрното ведомство.
Безвъзмездната помощ ще достига до стопаните веднага след като проектите им за ферми бъдат одобрени от фонд "Земеделие". От кандидатите се изисква и да са регистрирани като земеделски производители най-много от 14 месеца. Освен това те трябва да притежават поне 10 декара земя и 4 крави или други животни. Всички млади фермери трябва да са с аграрно образование или да са преминали курс на обучение от 150 часа.
Предвидено е на третата година, ако стопанството върви добре, усърдията да бъдат възнаградени с повторни субсидии. Например допълнително ще се дават по 2500 евро за новозакупени 10 декара земя, а ако са купени 20 дка, помощта скача на 5000 евро и т.н. Същата логика се следва и при животните - четири новозакупени крави ще носят допълнително субсидия от 2500 евро. Регламентите изискват помощта общо да не надхвърля 25 000 евро за фермер.
Младите фермери няма да дават пари и за изработването на проектите си - това ще се прави безвъзмездно от Националната служба за съвети в земеделието. По предварителни разчети парите за млади фермери до 2013 г. са 208 млн. евро и те ще бъдат разпределени на 4096 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.