1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС удължи отчасти безмитния внос от Украйна до 5 юни 2025 г.

ЕС удължи отчасти безмитния внос от Украйна до 5 юни 2025 г.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите членки бяха подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз

Някои от вносните мита  върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти ще бъдат възстановени. За това се споразумяха преговарящите от Съвета и Европейския парламент.
 
Според Европарламента това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и пчелния мед. В бъдеще ще бъде определена квота за безмитен внос и при достигане на това количество митата отново бъдат прилагани. Засега безмитен остава импортът на пшеница,  въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки. Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 година. 
 
Преговарящите от Европейския парламент и държавите членки бяха подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз. В някои държави фермерите настояват и за митническо облагане на вноса от Русия и Беларус, но Европейската комисия не потвърди и не отрече, че предстои да това да се случи. Говорител на Комисията отбеляза, че тя би искала да продължи силната подкрепа за украинската икономика, но с мерки за защита на европейското земеделие. По неговите думи тези въпроси предстои да бъдат обсъдени от представителите на комисията, Европейския парламент и Съвета.
В Брюксел се говори, че Комисията обмисля да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус от 95 евро на тон, което би увеличило цените на тези доставки с поне 50 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.