1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейски вид за свинефермите

Европейски вид за свинефермите

Евроизискванията за хуманно отношение при отглеждането на свине трябва да са въведени до 1 май

 

Според Наредбата за минималните изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине, обнародвана в последния брой на Държавен вестник, до първи май свинефермите трябва да преоборудват помещенията за отглеждане на животните в съответствие с европейските норми.

Според големината им животните трябва да разполагат с различна площ - от 30 на 50 сантиметра за малките прасенца до 1 кв. м. за свинете над 110 кг. За бременните животни и майките задължително трябва да има отделен бокс след първо заплождане. Тези помещения са задължителни за фермите, построени след 2003 г., гласи наредбата.

Собствениците на стопанствата всеки ден трябва да проверяват здравословното състояние на животните. Стопаните са задължени още да поддържат чистота и постоянна температура. В изискванията е залегнало подовете да са сухи и поне 8 часа в денонощието да се поддържа осветление от най-малко 40 лукса. Фермерите трябва да водят и документация за всяко умряло животно и при поява на заболявания ветеринарите да реагират бързо. При автоматизирана система за хранене всяко животно трябва да има достъп до храната. Свинете майки в никакъв случай не трябва да се връзват.

Ветеринарите са длъжни периодично да проверяват условията във фермите и при нарушения да санкционират фермерите. Всяка година до 15 февруари регионалните ветеринарни служби обобщават информацията от проверките и я включват в специална таблица. Така се контролира дейността на регистрираните ферми.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.