1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейското законодателство за храните трябва да се промени

Европейското законодателство за храните трябва да се промени

За потребителските организации обаче сега действащите правила имат редица слаби места

Европейското законодателство за храните трябва да се промени. За това настояват потребителски организации след скандалите с конско месо, замърсените с фипронил яйца и заразените със салмонела бебешки храни.

В сряда Европейската комисия представи своите предложения за промени в европейското законодателство за храните и за подобрения при процедурите за оценка на риска. Тези правила важат от повече от 15 години и бяха въведени след кризата с болестта "луда крава". Според Брюксел регулациите продължават да са добри, налагат се само малки промени, сред които повече прозрачност при работата на Европейската агенция за сигурност на храните.

За потребителските организации обаче сега действащите правила имат редица слаби места. Скандалът с фипронила от миналата година показа, че задължителната проследяемост на хранителните продукти не се спазва във всички страни-членки на Съюза. От организацията Фуудуоч критикуват и липсата на прозрачност – потребителите са информирани с голямо закъснение, когато милиони замърсени яйца вече са били продадени на крайните клиенти.

Затова от организацията настояват за строга и задължителна система, която да гарантира, че всеки продукт може да се проследи по цялата производствена верига. Оценката на риска при глифозата пък трябва изцяло да се ръководи от принципите за предпазване на хората от опасности за здравето им. Освен това от Фуудуоч искат търговските вериги да тестват сами продаваните от тях продукти и веднага да съобщават при съмнения за измами.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.