1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансовият отчет на Фонд "Земеделие" е предаден на прокуратурата

Финансовият отчет на Фонд "Земеделие" е предаден на прокуратурата

Това съобщиха от Сметната палата

Финансови отчети на Министерския съвет, на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, Агенция "Пътна инфраструктура" и Фонд "Земеделие" са предадени на прокуратурата, съобщиха от Сметната палата.

Одиторският орган публикува на сайта си четири доклада, възложени й от Народното събрание, без частите, дадени на прокуратурата. Това са одитните доклади и докладите за резултатите от извършените одити на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет за периода от 1 януари 2008 г. до 31 юли 2009 г. (при управлението на тройната коалиция - бел. ред.), а също и финансовият отчет на ПУДООС за периода от 1 януари 2005 г. до 30 септември 2009 г. На прокуратурата са предадени още докладите за финансовото управление на пътната агенция в периода от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 г., а също и на процедурите по възлагане на обществените поръчки за периода от 1 януари 2007 г. до 30 юни 2009 г., както и финансовият отчет на фонд "Земеделие" за периода от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 г.

Публикуваните документи обаче не съдържат частите, които са предадени на прокуратурата.

Тези одити бяха възложени на Сметната палата с решения на Народното събрание. Данни от одитните доклади за тях бяха изпратени през октомври 2009 г. и януари 2010 г. на главния прокурор на Република България съгласно член 52, ал. 1 от Закона за Сметната палата (отм.), който гласи, че при наличие на данни за престъпление с решение на Сметната палата материалите от одита или одитният доклад се изпращат на прокуратурата и са законен повод за образуване на предварително производство, уточняват одиторите.

Съгласно чл. 52, ал. 3 от отменения Закон за Сметната палата и аналогичната му разпоредба на чл. 56, ал. 3 от новия Закон за Сметната палата институцията не може да огласява данни от доклад, който е изпратен на прокуратурата, до приключване на наказателно производство, пише "Дневник".

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров изпрати до главния прокурор писмо с искане да бъде предоставена на Сметната палата информация за образуването и хода на евентуални наказателни производства във връзка с изброените по-горе одити. Информацията ще даде възможност да се прецени дали могат да се публикуват и непубликуваните части на одитните доклади.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.