1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франц Фишлер: Селското стопанство не е пречка за присъединяването на България към ЕС

Франц Фишлер: Селското стопанство не е пречка за присъединяването на България към ЕС

Фишлер предупреди, че "няма място за чакане"

 

Селското стопанство не е сред секторите, които ще се окажат пречка България да бъде приета в Европейския съюз навреме. Това заяви на пресконференция днес съветникът на президента Георги Първанов и бивш еврокомисар по въпросите на селското стопанство, рибарството и развитието на селските райони Франц Фишлер.

"България е показала добра подготовка за присъединяването си към ЕС", отчете Фишлер, но предупреди, че "няма място за чакане" и че трябва да се положат сериозни усилия за преодоляване на проблемите в земеделието.

Той обърна внимание на опасностите, свързани най-вече с усвояването на финансовите средства от еврофондовете за селскостопанска политика, предвидени за България след приемането на страната ни в ЕС.

Министърът на земеделието Нихат Кабил подчерта, че няма да допусне неспазване на нито един от сроковете, заложени в договора за присъединяване към ЕС.

"Всички ангажименти по изграждането на Разплащателната агенция, липсата на която Еврокомисията отчита като особена слабост, ще бъдат стриктно спазени и тя ще заработи в срок - средата на 2006 година", коментира за БТА министър Кабил.

Той подчерта, че страната ни няма никакво време за губене и благодари на бившия еврокомисар Франц Фишлер, който е съдействал страната ни да получи дoпълнителен финансов ресурс от Европейския съюз от 117 млн. евро за развитие на селските райони.

Франц Фишлер е на работно посещение в България и ще се срещне по-късно днес с депутатите от парламентарната комисия по земеделието и горите, както и с ръководството на Министерството на земеделието.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.