1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Годишният финансов отчет на МЗХ за 2011 г. е заверен от Сметната палата

Годишният финансов отчет на МЗХ за 2011 г. е заверен от Сметната палата

В баланса на министерството вече са заведени 22 комплексни и значими язовира

Министерство на земеделието и храните получи заверка от Сметната палата на годишния си финансов отчет за 2011 г. Вчера, 10 май, зам.-председателят на палатата Цветан Цветков и екипът, извършил одита на министерството, връчиха на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов одитен доклад и становище за заверка на годишния финансов отчет на министерството за 2011 г.  

През ноември миналата година Сметната палата обяви за отказа на заверка на отчета на МЗХ, като една от причините бяха липсващи данни за някои от активите на закритата Изпълнителна агенция по хидромелиорации. Министър Найденов обеща в шестмесечен срок да остойности и заведе активите в баланса на министерството. Това беше извършено от МЗХ месец и половина преди срока.

По време на извършения от Сметната палата текущ контрол на периодичните отчети и финансовия одит за заверка на годишния финансов отчет за 2011 г. в министерството голяма част от констатираните отклонения и грешки в отчетността бяха коригирани. В одитния доклад за заверката е констатирано, че в баланса на МЗХ вече са заведени 22 комплексни и значими язовира, както и всички други хидромелиоративни съоръжения. 

Годишният финансов отчет за 2011 г. е заверен с резерви поради констатирани съществени отклонения, повечето от които в отчетността на Държавен фонд “Земеделие”. Благодарение на съвместната работа на екипите на Сметната палата, МЗХ и ДФЗ са коригирани отклонения по отношение на счетоводното отчитане на разходвани европейски средства от ДФЗ в размер на около половин милиард лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.