1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хоугън се застъпва за ТТИП

Хоугън се застъпва за ТТИП

Една трета от износа на европейски хранителни стоки за Щатите е от продукти с географски наименования

За по-бързо подписване на Споразумението за трансатлантическо партньорство между Съединените Щати и Европейския съюз настоява агрокомисар Фил Хоугън. Фермерите от двете страни на Атлантика ще имат полза от договора, изтъкна той при посещение в Щатите.

Защитата на географските наименования ще помогне не само на европейските, но и на американските стопани, смята комисарят. Като примери той посочи вина от долината Напа в Калифорния, или картофи от щата Айдахо, за които в САЩ вече се разработват подобни системи на обозначение.

Не само компютърните специалисти в Силиконовата долина или модните дизайнери в Париж имат право на защитена интелектуална собственост, подчерта Хоугън. Същото се отнася и за земеделието. Една трета от износа на европейски хранителни стоки за Щатите е от продукти с географски наименования.

Брюксел вече е предложил намаляване на вносните мита за аграрни стоки, и Съюзът е отворен за по-интензивни търговски отношения със САЩ. Годишно Америка и Европа изнасят селскостопански продукти за трети страни за близо 140 милиарда долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.