1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Идва ли краят на Общата селскостопанска политика

Идва ли краят на Общата селскостопанска политика

Очаква се тази есен ЕК да представи първоначални предложения за реформа на финансовата рамка на ЕС

„Опустошителните ефекти” от настоящата финансова криза и последвалите бюджетни съкращения могат да доведат до първите стъпки в посока „края на Общата селскостопанска политика”. Това коментира бившият еврокомисар по земеделието Мариан Фишер Бойл на конференцията Agricultural Outlook 2010 в Лондон, която се проведе преди седмица. Тя добави, че една от неизбежните последици от кризата е драстичното свиване на бюджетите на правителствата в отделните страни членки.

Според нея, обществени разходи във всички страни членки ще бъдат внимателно изследвани и допълнително съкратени, където е възможно. И това, разбира се, означава, че бюджетът на ЕС като цяло, а и в частност селскостопанският бюджет и структурните фондове ще бъдат двете основни звена при орязването на разходите”, заяви Бойл.

Очаква се тази есен Европейската комисия да представи първоначални предложения за реформа на финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020. От страните членки се очаква да упражнят силен натиск за възстановяване на финансовите параметри от дейностите на ЕС и за оставането на двата стълба на ОСП.

Фишер Бойл, която отговаряше за ОСП между 2004 и началото на 2010 г., подчерта важността на „обезопасителните мрежи”, които да предпазват от неизбежните проблеми, с които фермерите се сблъскват при извършване на дейността си. Тя отбеляза, че ако всичко се остави изцяло на пазара и няма подпомагане, проблеми като болести по животните или извънредни метеорологични условия, потенциално могат да принудят земеделските производители да напуснат сектора.

Тя предупреди още за опасностите от „далечните последици от нарушенията на състезателните правила”, които могат да допуснат вид „ценови картел” в рамките на междусекторни или професионални споразумения.

Бившият комисар подчерта, че бъдещето на ОСП зависи от селскостопанските обединения и възприемането на възможностите и предизвикателствата, които да предопределят бъдещето им. Системата от двата стълба ще бъде решаваща за това, твърди тя.

Ще продължавам да подкрепям двата стълба в структурата на ОСП, защото всеки стълб е основан със съответната логика и обслужва конкретна цел, добави тя.

Бившият комисар не е съгласна, че земеделските производители трябва да имат свободата да произвеждат според пазарните сигнали. "Мисля, че добре функциониращите пазари и достатъчните средства са много по-добри от административните или политическите ресурси, но разбира се ние можем да направим много за да помогнем на фермерите да се приспособят," коментира тя.

Фишер Бойл подчертава, че единните плащания на площ трябва да останат като една мярка за поддържане на доходите на земеделските производители, с цел да компенсират селскостопанските обединения, които получават от дейността си по-ниски доходи, спрямо работещите в другите сектори на икономиката.

„Често чувам, че ниските доходи в земеделския сектор не са достатъчна причина за подпомагане им, и че това възпрепятства сектора да се движи към по-висока ефективност и доходност в дългосрочен план. Разбира се, необходими са в бъдещите структурни промени в сектора, които да подобрят приходите на фермерите. Но постоянно намаляващите нива на доход ми показват, че тези проблеми могат да се коренят в голяма степен в характеристиките в сектора и не могат да бъдат решени единствено със структурни промени,” казва Фишер Бойл.

Тя коментира, че премахването на единните плащания на площ ще доведе намаляване на заетите в сектора. Фишер Бойл обаче признава, че са необходими промени в съществуващата разплащателна система, но те трябва да се основават на ключови принципи и да бъдат разграничени от продукцията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.