1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Коригираща заявка за авансово плащане на 50% от субсидията по ПРСР – до 31 октомври тази година

Коригираща заявка за авансово плащане на 50% от субсидията по ПРСР – до 31 октомври тази година

Възползват се и бенефициентите, спечелили проект и със сключен договор от 1 януари до 31 октомври 2011 г.

В края на юни Европейската комисия (ЕК) взе решение да се увеличи тавана за авансовите плащания от 20 на 50% от стойността на субсидията за отделните проекти по всички мерки на Програмата за развитие на селските райони (2007-2013), а разпоредбата за него да влезе в сила със задна дата, считано от 1 януари 2011 г.

Тази възможност вече е регламентирана законодателно и у нас с приетото изменение и допълнение на Наредба № 24 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР, публикувано в брой 68 на Държавен вестник от 2 септември т.г.

Целта е да се улесни осъществяването на инвестиционните намерения, да се повиши значително усвояемостта на средствата по програмата и да се намали риска от загуба на средства, обяви главният експерт от дирекция „Развитие на селските райони” към Министерство на земеделието и храните Диана Трифонова по време на информационния семинар по ПРСР  за журналисти в гр. Априлци. В презентацията си Трифонова акцентира върху факта, че от тази възможност ще се възползват и бенефициентите, които вече са спечелили проект в рамките на ПРСР и имат сключен договор в периода от 1 януари до 31 октомври тази година. От облекчението ще се възползват дори бенефициенти, за които е изтекъл тримесечният срок, в който имат право да подадат заявка за авансово плащане. Земеделските производители, които вече са получили 20% аванс, имат право да подадат заявка за корекция до 31 октомври т.г.

„В срок до 31 октомври 2011 г. ползвателите с подадени и/или платени заявки за авансово плащане могат да подадат коригираща заявка за авансово плащане в размера съгласно § 1, т. 1 от тази наредба”, гласи член 2 от параграф 13 на изменение и допълнение на Наредба № 24 за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР, цитира нормативния документ Диана Трифонова с молбата тази информация да стигне навреме до бенефициентите, подали документи за 20 на сто авансово плащане за проектите си.

От възможността за увеличаването на авансовите си средства ще се възползват най-вече фирми, които имат проекти за модернизиране на земеделските стопанства, за изграждане и преструктуриране на преработвателни предприятия и други инвестиции. Според Трифонова, това е най-сериозната промяна в програмата, защото бенефициентите могат да получат половината от договорената субсидия като аванс и да започнат да изпълняват проекта при по-облекчени финансови условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.