1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кой ще наследи Юлия Кльокнер в Берлин?

Кой ще наследи Юлия Кльокнер в Берлин?

Медиите в Германия от няколко дни се надпреварват да изреждат имена на потенциални министри

Тази седмица т.нар. "светофарна коалиция" в Германия би трябвало да представи коалиционния си договор, за който Социалдемократи, Либерали и Зелени преговарят вече два месеца. И докато някои подробности по основните теми вече излязоха в публичното пространство, досега все още няма яснота за бъдещите министри. Такъв е и случаят с аграрното ведомство.
Медиите в Германия от няколко дни се надпреварват да изреждат имена на потенциални министри. Списъкът все още не е потвърден официално, но времето и обществените очаквания притискат преговарящите. 
Според повечето наблюдатели в бъдещия кабинет на Федералната република няма да има самостоятелно министерство на земеделието. Предполага се, че то ще бъде обединено с екологията и ще носи името "Министерство на околната среда, опазването на природата, селското стопанство и храните". За ръководния пост в това мегаведомство се спряга името на народният представител от Зелените Щефи Лемке.
 
Родената преди 53 години в източногерманския град Десау Лемке е завършила аграрни науки в Берлин и е сред учредителите на Зелената партия в бившата ГДР. Между 1994 и 2002 година е депутат в Бундестага, след това заема ръководен пост в своята партия, а от 2013-та отново е народен представител, като основният й интерес е насочен към политиката за околната среда.
 
В случай, че двете министерства бъдат обединени, се очакват сериозни промени в техните структури, които ще засегнат и подчинените им агенции и други служби. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.