1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Литекс" пак получи най-голям пай от захарта

"Литекс" пак получи най-голям пай от захарта

"Захарни заводи" ще съдят земеделското министерство

 

Групировката "Литекс" на Гриша Ганчев получи 66,7% от квотата за внос на сурова захар, която земеделското министерство е разпределило. Така монополът на "Литекс" продължава, заявиха вчера от "Захарни заводи"-Горна Оряховица. Миналата година отново имаше скандал с разпределението на захарната квота, което пак бе в ущърб на горнооряховските заводи и в полза на "Литекс".

    На 9 януари на сайта на земеделското министерство се появило разпределението за тази година на квотата за внос на сурова захар с преференциално мито, според което контролираните от "Литекс" заводи в Русе, Долна Митрополия, Девня и Камено получават 70 000 т, или 50% от квотата. "Захарни заводи" пък получава 46 667 т. По неясни причини няколко часа по-късно съобщението било свалено от сайта. Няколко дни след това се появило ново съобщение за ново разпределение на квотата. При него контролираните от "Литекс" заводи получават вече 93 333 т, което е 66,7% от квотата. Предприятието в Горна Оряховица пък получава 23 333 т, или една шеста. Първото разпределение било на основа на заповед на земеделския министър Нихат Кабил. Впоследствие обаче заповедта била коригирина и така било направено новото разпределение.

    Според представители на "Захарни заводи"-Горна Оряховица, първия път разпределението е било в съотвествие със Закона за подпомагане на селскостопанските производители. Второто разпределение пък било в съответствие с наредбата за издаване на лицензи за внос на земеделски продукти в рамките на тарифните квоти. Според ръководството на "Захарни заводи" обаче наредбата противоречи на закона в поне два пункта. Например в закона принципът на пропорционалност при разпределението на квотите се прилага спрямо заявките. В наредбата този принцип се прилага, след като заявките се редуцират до една трета от квотата. Другото противоречие е при определението на това какво е земеделски производител. Според закона земеделски производител е този, който произвежда преработена или непреработена продукция. А според наредбата това е този, който има машини и съоръжения - т.е. този, който може да произвежда. Според "Захарни заводи" предприятието в Долна Митрополия участва в разпределението на квотата в нарушение на закона, тъй като от доста време заводът е разкомплектован и не може да рафинира сурова захар. Законът е по-висш нормативен акт от наредбата, отбелязаха от горнооряховското предприятие и допълниха, че ще обжалват решението на земеделското министерство по съдебен ред.

    От земеделското министерство обясниха, че "основание за промяна на заповедта е чл. 26, ал. 1 от Закона за административните производства". Текстът гласи, че "в седемдневен срок от получаването на жалбата или протеста административният орган може да преразгледа въпроса и да оттегли сам обжалвания акт или да го измени"./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.