1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мандрите и колбасарите ще се самоконтролират

Мандрите и колбасарите ще се самоконтролират

Досега контролът върху месните и млечните произведения изцяло се осъществяваше от ветеринарно-санитарните инспектори.

 

До три месеца след регистрацията си преработвателите и търговците на храни от животински произход са длъжни да въведат система за самоконтрол на качеството. Това гласи новият Закон за ветеринарномедицинската дейност, който беше обнародван в последния брой на Държавен вестник. Приемането му беше сред задължителните условия за изпълнение, посочени от Европейската комисия, преди да излезе октомврийският мониторингов доклад за България. Законът пренася цялото европейско законодателство в областта на ветеринарната медицина и е изключително важен, защото регулира хуманитарното отношение към животните, граничния и вътрешния контрол на продукцията, дейността на ветеринарните лекари, екарисажите и други.

Досега контролът върху месните и млечните произведения изцяло се осъществяваше от ветеринарно-санитарните инспектори. С въвеждането на закона производителите поемат голяма част от контролната дейност, като държавните органи само ще наблюдават доколко бизнесът е спазил санитарните норми. Мандрите, кланиците и колбасарските цехове ще купуват само животни с ветеринарен сертификат, който доказва, че те са здрави. В самите предприятия ще се прави непрекъснат контрол на критичните точки, така че да не се допуска замърсяване при производството. Прерабователите са длъжни също да спазват и нормите за съхранение и производство, описани в съответните наредби.

При проверка от органите на Държавния ветеринарномедицински контрол (ДВСК), в случай че има съмнение за отклонения от санитарните изисквания, инспекторите могат временно да забранят използването на суровините или готовите продукти, като ги поставят на отговорно пазене. След съответната експертиза се прави предписание към преработвателите. В случай че продуктът е опасен, партидите се унищожават за сметка на фирмата. Освен при производството на храни системата за самоконтрол трябва да действа и в екарисажите, както и в цеховете за преработка на храни за животни.

Специални изисквания се въвеждат и при превоза на животни. Забранено е пренасянето в нерегистрирани превозни средства, а също ако по време на транспорта на животните се причинява болка или те се влачат или ритат. При транспорт продуктите или животните трябва да имат задължителни етикети с информация за произхода им. При липса на такива нарушителите ще се глобяват с до 1000 лв. При повторно нарушение глобите са 2 хил. лв.

Новият закон урежда също граничния контрол при внос, износ или транзит на животни и продукти, както и на ветеринарните лекарства. Като външна граница на Евросъюза, след като България бъде приета в общността, изискванията особено при вноса на храни ще бъде изключително строги. В случай на обявена зараза в съседни държави ветеринарите ще налагат временна забрана на вноса. Влизащите в страната превозни средства пък подлежат на задължителна дезинфекция.

При поява на зарази, когато превантивно се налага хората да умъртвят животните, Националната ветеринарномедицинска служба трябва да ги компенсира със средства от бюджета си, гласи законът. Депутатите не приеха предложението да бъде формиран специален фонд, тъй като това противоречи на условията, наложени от МВФ.

С новия закон ветеринарите получават още едно задължение - да проверяват качеството на фуражите. Те не трябва да съдържат медикаментозни примеси, преработени протеини, продукти, които стимулират растежа. Няма да се употребяват още фуражи, съдържащи антибиотични остатъци или препарати за дезинфекция. При засичане на некачествено зърно то ще се изтегля от пазара./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.