1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов обсъди екшън плана за директните субсидии с директора на ГД „Земеделие” на ЕК Жан-Люк Демарти

Министър Найденов обсъди екшън плана за директните субсидии с директора на ГД „Земеделие” на ЕК Жан-Люк Демарти

В ход е процедурата за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения

Министърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов обсъди екшън плана за действие по отпускането на директните субсидии за подпомагане на площ с директора на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти. Министърът обясни, че е в ход процедурата за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения (от 2008 и 2009 г.) и изготвяне на цифрова ортофотокарта по тях. Към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната. Освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %).

Създаването на новият слой „Подходящи за подпомагане площи” в СИЗП ще започне с използвани сателитни изображения от 2008 и 2009 г. и към м. януари слоят ще покритие около 40% от територията на страната. В края на 2010 г., използвайки  и новите самолетни снимки, този слой ще покрие между 75 и 80% от територията и ще бъде завършен през 2011 г. – ще се получи припокриване от сателитни и самолетни снимки.

С прилагане на практика на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от общинските съвети и кметовете, проблемите с общинските мери и пасища ще се изчистят, каза министър Найденов. Специалните теренни проверки от отговорните служби на физически блокове, в които до 2009 г. не е имало регистрирани площи, се извършват в момента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.