1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов обяви районите на шестте горски предприятия

Министър Найденов обяви районите на шестте горски предприятия

Досегашните горски и ловни стопанства ще претърпят минимални промени

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.–министърът доц. д-р Георги  Костов официално представиха новия Закон за горите в хотел „Шератон”, София. В събитието участва и зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в парламента Емил Димитров. Стопанската дейност в държавните гори ще се извършва в 6 държавни горски предприятия. Досегашните горски и ловни стопанства ще претърпят минимални промени, като ще се трансформират в клонове на 6-те предприятия. Министър Найденов съобщи центровете на шестте горски предприятия – Враца, Габрово, Шумен, Благоевград, Смолян и Сливен.

Той отбеляза, че с новия закон стартира голяма реформа. Актът гарантира равнопоставеност между собствениците на гори, операторите в горите и ползвателите на горски територии или продукти. Създава се изцяло на бюджетна издръжка независим контролен орган за горите в лицето на Изпълнителна Агенция по горите и нейните териториални звена – Регионални Дирекции по горите. В тях ще работят „горски инспектори”, които ще контролират спазването на закона от всички собственици и оператори.

Интересът и натискът на обществеността за прилагане на устойчиво управление на горите се увеличава все повече в световен мащаб. Не случайно 2011 година е  Световна година на гората, което е добър старт за новия закон.

Зам.–министър доц. д-р Костов представи основните акценти в закона, като подчерта, че горите в България се стопанисват устойчиво, което означава, че има баланс между икономическия, социален и екологичен аспект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.