1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Напоителни системи" - с печалба за 2005 год.

"Напоителни системи" - с печалба за 2005 год.

Дружеството разширява строителната дейност за предпазване от наводнения

 

Държавна фирма "Напоителни системи" изгради три буни на брега на Дунав през миналата година в района на село Долни Цибър. Предназначението им е да пазят българския бряг от ерозията, предизвиквана от най-голямата европейска река.

Стойността на извършените работи е за 178 000 лева. Направено е и укрепване на дигата на брега на реката между буна 6 и буна 1 в разстояние на 180 метра, на стойност 54 000 лева, отново в района на Долни Цибър.

Укрепителните работи се извършват с кредитиране от Министерството на земеделието и горите.

Извършен е и спешен ремонт на отводнителните помпени станции край Долни Цибър и в землищата на селата Орсоя и Сливата. Тяхното предназначение е да предпазват над 30 000 декара земеделски земи от заблатяване при високи води на Дунава. Извършен е основен ремонт на помпените агрегати, напорните тръбопроводи и електрозахранващата система от 20 киловолта.

Почистени са и коритата на реките Огоста, Цибрица и други през селищата – за първи път от години. Извършени са и брегоукрепителни мероприятия на река Лом в района на село Замфир. Тук и на другите обекти по укрепителните работи са усвоени 121 000 лева. Не е довършен ремонтът на отводнителния канал след основния изпускател на язовир "Огоста" поради високите води, които не могат да бъдат избегнати.

Инж. Красимир Петков, директор на "Напоителни системи" ЕАД-Монтана, каза, че разширяването на строителната дейност на фирмата е част от новото виждане на ръководството за бъдещето на предприятието. За първи път от много години в края на изтеклата 2005 год. тук е отчетена значителна печалба. Работи се и по поддръжката и опазването на основните напоителни съоръжения в областта. Продължава да се поддържа концепцията за изграждане и експлоатация на малки водноелектрически централи на по-големите язовири на дружеството.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.