1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Неправителствени организации съдят ЕК заради френския стратегически план

Неправителствени организации съдят ЕК заради френския стратегически план

Според тях той не отговаря на минималните екологични стандарти, изисквани от европейския регламент за ОСП

Няколко френски неправителствени организации съдят Европейската комисия за това, че е одобрила националния план на Франция за прилагане на Общата селскостопанска политика, въпреки предполагаемото нарушение на законодателството на ЕС. Френският министър на земеделието Марк Фесно нарече този ход "разрушителна битка".

Френският национален план, описващ подробно как субсидиите трябва да се използват за постигане на целите на ОСП, беше валидиран от Комисията на 31 август 2022 година. През ноември същата година група френски природозащитни организации поиска одобрението да бъде преразгледано, а преди дни те подадоха жалба срещу Европейската комисия в Съда на Европейския съюз.

Според организациите изпълнителната власт на Европейския съюз не е трябвало да одобрява френския национален стратегически план, тъй като той не отговаря на минималните екологични стандарти, изисквани от европейския регламент за ОСП, обясняват те в прессъобщение.

Според Марк Фесно това е знак за един постоянен дух на разрушаване.

"Правните атаки, извършвани системно от определени организации, са разрушителни битки. Колективно успяхме да създадем програма и се опитваме да стабилизираме нещата", каза той пред репортери. По думите му Франция се нуждае от конструктивен, а не деконструктивен подход.

Отнасяйки въпроса до съда, неправителствените организации се надяват да получат решение Люксембург, което да принуди Комисията да преразгледа френския национален план. Първоначално изслушване може да се проведе до края на 2024 година. От Комисията в Брюксел засега не коментират случая.

Според неправителствените организации, националният план на Франция не насърчава намаляването на емисиите на парникови газове, тъй като подкрепя производството на говеда с големи емисии, а не устойчивото животновъдство. Групата също така посочи липсата на финансови стимули за намаляване на употребата на пестициди и торове и за насърчаване на по-устойчиви земеделски практики, които биха помогнали за опазването на природата.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.