1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новата електронна система, с която фермерите ще подават заявления за плащания, влиза вече в сила

Новата електронна система, с която фермерите ще подават заявления за плащания, влиза вече в сила

Националната асоциация на зърнопроизводителите връчи стипендията „Иван Генчев Танев“ на Веселин Златев

На откриването на IX- тия  Агро семинар на НАЗ освен похвали министър Танева изтъкна и недостатъци, най-вече по отношение на иновациите, инвестицията в тях и въвеждането им. Тя подчерта, че противоградовата защита трябва да стане приоритет и средства за нея могат да се използват от мярката за управление на риска. По нея за следващата година са предвидени повече пари, 72 млн евро. За да се инвестират правилно трябва и земеделските производители да инвестират в тази система. На събитието присъства и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев. Той поздрави зърнопроизводителите за успехите, обеща, че плащанията ще бъдат в срок и допълни, че на 94 лица са спрени плащанията на площ заради злоупотреби и изтъкна, че средства ще могат да се получават по все по-опростена процедура, която ще гарантира и прозрачност. 
 
Новата електронна система, с която фермерите ще подават заявления за плащания, влиза вече в сила. Чрез нея стопаните ще могат да виждат на електронна карта земята си, ще попълват дистанционно данните си и ще си спестят сложни процедури.
 
Новата ОСП е основен акцент в обсъжданията, но бюджетът и направленията, в които ще се разпредели, още е обсъждан в ЕК. Изпълнителните и контролни органи в държаната администрация все повече ще настояват за запазване на нивата на подпомагане. Приоритет ще бъде запазване на работната ръка и привличане на квалифицирани кадри, мерки за справяне с климатичните промени, управление на риска и застраховане, както и реализиране на повече екопрактики. За тях ЕК е предвидила нов инструмент за плащания. 
 
Освен това на събитието беше връчена и стипендия на студент в сферата на земеделието. Стипендията е на името на Иван Генчев Танев и студентът, който я получи е Веселин Златев, бакалавър и магистър по земеделска специалност в Аграрен университет Пловдив.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.