1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НВМС въведе нови правила за превоз на живи животни

НВМС въведе нови правила за превоз на живи животни

Превозът на съвсем млади животни на повече от 100 км, или на женски животни непосредствено преди и след раждане, вече се счита за незаконен

 

Националната ветеринарно-медицинска служба е въвела нови правила за транспортирането на животни. Едно от първите изисквания е да се транспортират кланично здрави животни, които да са подготвени за пътуване като са осигурени условия за полагане на нормативно определените за тях грижи. Болни и наранени животни не се транспортират освен когато са леко наранени или болни от незаразна болест и транспортирането няма да им причини излишно страдание. Животни, които се разболеят или наранят по време на транспорта, получават първа ветеринарна помощ и подходящо лечение, или се колят по начин, който няма да им причини излишно страдание.
Националната ветеринарно-медицинска служба разрешава транспорта на животни за спешно ветеринарно лечение, или спешно клане, без да се спазват горните изисквания, ако с това не се причинява излишно страдание. На превозните средства, транспортиращи животни, не се разрешава престой. Всеки товародател на животни за транспорт е длъжен да повери превозването на животните на изпълнител с необходимите способности, професионална квалификация и знания. Съгласно новите правила превозните средства, използвани за транспорт на дълги разстояния, трябва да отговарят на по-високи стандарти за проветрение, оборудване за поене и поддържане на температурата. Превозът на съвсем млади животни на повече от 100 км, или на женски животни непосредствено преди и след раждане, вече се счита за незаконен. За да се гарантира прилагането на законодателството всички нови превозни средства за животни, използвани за пътувания над 8 часа, вече трябва да бъдат снабдени със сателитна навигационна система. В по-старите камиони това оборудване трябва да се инсталира до началото на 2009 год.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.