1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Организации за защита на животните ще протестират пред Министерски съвет

Организации за защита на животните ще протестират пред Министерски съвет

Те ще изразят несъгласието си срещу законови промени, свързани с бездомните кучета

От 13:00 ч. пред Министерски съвет ще се проведе протест, организиран и подкрепен от всички големи организации за защита на животните в страната.

Протестиращите ще настояват за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и ще изразят протест срещу предлаганите промени в българското законодателство, които целят единствено да бъдат върнати средновековните мерки за решаване на проблема с бездомните кучета - мерки, които в продължение на десетилетия не са довели до никакъв резултат никъде по света. Протестът ще завърши с връчване на декларация в кабинета на министър-председателя.

В декларацията се настоява за спешно изготвяне на Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета с участието на организациите за защита на животните, чрез подробно разработени задължителни дейности за всяка община, съгласно метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни; засилен държавен и обществен контрол върху прилагането на дейностите, разработени в Националната стратегия; засилени мерки за провеждането на ветеринарно – медицинската профилактика срещу паразити и зоонози, като ехинококозата и беса; санкциониране на длъжностните лица, които не спазват нормативната уредба на Република България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.