1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От началото на тази година Влезе в сила Наредба за разрешаване на продукти за растителна защита

От началото на тази година Влезе в сила Наредба за разрешаване на продукти за растителна защита

 

С наредбата, която влезе в сила на 1 януари тази година, се уреждат условията и редът за разрешаване на продуктите за растителна защита (ПРЗ), като на пазара вече трябва да се предлагат и употребяват ПРЗ, които са разрешени при условията и по реда на наредбата. Продукт за растителна защита, който не е разрешен в страната, може да се произвежда, складира и транспортира за износ в друга държава, при условие че има сключен договор между български производител и чуждестранен купувач.

Продуктите за растителна защита се разрешават от министъра на земеделието и горите за предлагане на пазара и за употреба, когато са достатъчно ефикасни; нямат нежелателно въздействие върху растения или върху растителни продукти, които не са обект на унищожаване; не причиняват ненужно страдание и болка на гръбначните животни при прилагането им; нямат вредно въздействие (пряко или непряко) върху човешкото здраве и здравето на животните, повърхностните или подпочвените води, върху околната среда при придвижването и разграждането им в почвата; не замърсяват водите, включително питейната и подпочвените води и други.

Разрешителните за продукти за растителна защита се издават на базата на заложените в новия нормативен документ изисквания. Ако бъде установено, че съответният продукт не отговаря на изискванията за разрешаване или че той представлява опасност за човешкото здраве, за здравето на животните или за околната среда, то разрешителното може да бъде отнето.

В преходните и заключителните разпоредби на новия документ е записано, че регистрираните ПРЗ до влизането в сила на наредбата могат да се предлагат на пазара до 1 януари 2007 г.

Наредбата влиза в сила от 1 януари тази година и е приета на основание на Закона за защита на растенията./posredniknews.com

 AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.