1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отново ще се връща правото на арендатора за пръв купувач на земя

Отново ще се връща правото на арендатора за пръв купувач на земя

От асоциацията на собствениците на земеделски земи че ще поискат среща с министър Найденов

Една година след като отпадна възможността арендаторите да имат предимство при закупуване на земеделска земя, процедурата може да бъде върната. Председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева (ГЕРБ) и съпартийците й Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов внесоха законопроект за изменение на Закона за собствеността на земеделските земи предаде dnevnik.bg.  Законопроектът отново връща правилото, според което собственикът на земя трябва да я предложи за продажба първо на дългосрочния й ползвател, след което на други лица.

Разликата с отменената процедура е, че е даден едномесечен срок, в който арендаторът трябва да отговори дали приема предложението. Фермерите одобряват подготвената промяна, но срещу нея се обявиха от фондовете за земеделска земя, които са най-големите частни собственици на ниви в страната.

"Предлаганата промяна е малка стъпка към комасация на земеделската земя не само като ползване, но и като собственост", коментира Танева. По думите й тя изразява "желанието на браншовите сдружения" и като цяло има подкрепа и от депутатите.

"Няма по-добро решение от това, който реално ползва и инвестира в земята, да може да я закупи", каза Красимир Аврамов, член на управителния съвет на асоциацията на зърнопроизводителите в България. Според главния секретар на Българската асоциация на фермерите Теодор Иванов пък "в почти цяла Европа има политика стопанствата да се окрупняват" и промяната би спомогнала това да се случи и в България.

От асоциацията на собствениците на земеделски земи съобщиха, че ще поискат среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и ресорната парламентарна комисия, за да изложат аргументите си. Законопроектът вече е заведен в деловодството на парламента и предстои да се разглежда на първо четене от комисиите по земеделие и правни въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.