1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Планът за селските райони ще е готов до Коледа

Планът за селските райони ще е готов до Коледа

Селските райони ще бъдат подпомагани в четири направления.

 

Поне 41% от предвидените средства за селските райони ще отидат за подобряване на конкурентността в земеделието. Това предвижда Националният план за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., който предстои да се гледа от кабинета преди Коледа. Договорените с ЕС средства за петгодишния период са в размер на 733 млн. евро. Това стана ясно след срещата на земеделския министър Нихат Кабил с Франц Фишлер, бивш еврокомисар по земеделие и съветник на президента Георги Първанов.

Посещението е свързано с проект за сътрудничество с Австрийското федерално министерство на земеделието, горите, околната среда и водите при подготовката на плана за развитие на селските райони. За изработването на тази стратегия европейският експерт препоръчва България да стимулира инвестициите в сектора вместо да се разчита на директни плащания за фермерите. Изследване, поръчано на страните от ОИСР, показало, че възвращаемостта при инвестициите е 120%, докато директните плащания са неефективни.

Селските райони ще бъдат подпомагани в четири направления. Освен за подобряване на конкурентоспособността значителен ресурс ще се насочи и за опазване на природните ресурси и околната среда. По план 30% от 733-те млн. ще отидат за екоземеделие. За инфраструктурни проекти се предвиждат 25 на сто, а за лидерските организации - 2.5%. Българската страна ще настоява 20 на сто от сумите за селските райони да се отпуснат като директни плащания./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.