1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По програма „Рибарство” създават публично-частни партньорства

По програма „Рибарство” създават публично-частни партньорства

Средствата са в размер на 16 000 000 евро

До 2013 г. ще бъдат изградени 4 рибарски групи, които ще се възползват от предвидените средства в размер на 16 млн. евро по приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области” от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на работната среща с участието на експерти от Главна дирекция „Морски въпроси и рибарство” към ЕК, съобщиха от Министерството на земеделието и храните, цитирани от Фокус. Управляващият орган на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” е изготвил план за стартиране прилагането на приоритетна ос 4 в България. По нея е предвидено да се изградят местни публично-частни партньорства, наречени рибарски групи. Те ще разработват местни стратегии за развитие. В процеса на подготовката са ангажирани представители на организацията ФАР-НЕТ, която е избрана от Европейската комисия като звено, което да подпомага прилагането й в рамките на целия Европейски съюз. Целта на мярката е да се осигури развитие на рибарските области и да се подобри качеството на живот на населението в тях, каза зам.-министър Димитров.

Областите, където приоритетна ос 4 ще се прилага са четири и са разположени по бреговата ивица на Черно море, по крайбрежието на река Дунав и във вътрешността на страната, с висока концентрация на дейности, свързани с производството на аквакултури.Процесът на изграждане на рибарските групи и изработването на първите стратегии за развитие ще приключи към средата на следващата година. Мерките за устойчиво развитие на рибарските области имат за цел да увеличат конкурентоспособността на отрасъла чрез преструктуриране и разнообразяване на икономическите дейности. Също подобряване на съществуващата инфраструктура с разширяване на възможностите за риболовен туризъм. Конкретни действия ще се предприемат за подобряване условията на производство, търговия и дистрибуция на уловената риба и ще се разширят възможностите за риболовен туризъм. Предвидено е финансиране за подпомагане изпълнението на местни стратегии за развитие и за иницииране на проекти за сътрудничество на рибарските групи.

Безвъзмездната финансова помощ по регламент се предоставя на рибарските групи, които ще са местно публично-частно партньорство, организирано под формата на сдружение с нестопанска цел. В него могат да участват физически лица или едноличини търговци, както и юридически лица от сектор „Рибарство”, които имат седалище и адрес на управление на територията на избраната от тях рибарска област. Като цяло ще се подпомага организирането и функционирането на рибарските групи и дейности за местно развитие, представени от местни жители или предприети от самите групи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.