1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи приемането на проекти за купуване на електро- и хибридни автомобили

Приключи приемането на проекти за купуване на електро- и хибридни автомобили

Националният доверителен екофонд отпуска и 14 млн. лв. за реализация на мерки за енергийна ефективност

Приемането на проекти за закупване на електро- и хибридни автомобили от държавните и общинските администрации приключи и до края на юни ще бъдат определени кандидатите, които ще получат субсидии. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на  среща с кметове от Северния централен район за планиране.

На форума местните власти от областите Русе, Силистра, Разград, Габрово и Велико Търново се запознаха с възможностите за финансиране на екологични проекти  по инструментите, управлявани от МОСВ – Оперативна програма „Околна среда“,  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ).

Министър Василева обясни, че пилотната схема се финансира от Националния доверителен екофонд и е с бюджет 1 млн. лв. Целта е държавните и общинските администрации да дадат пример на гражданите за използване на по-екологични превозни средства, които генерират нулеви емисии от парникови газове. Одобрените кандидати ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден.

Националният доверителен екофонд отпуска и 14 млн. лв. за реализация на мерки за енергийна ефективност. Това е малка част от финансирането в размер на 1,350 млрд. лв., от което общините могат да се възползват през 2016 г. По ОПОС 2014-2020 общините ще могат да разчитат близо 1,3 млрд. лв. за проекти в областта на водите, ефективното управление на отпадъците, биоразнообразието, подобряването на качеството на атмосферния въздух и превенциятата от наводнения и свлачища. На разположение на местните власти е и финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.  През 2016 г. за изграждане на инфраструктура в областта на водния сектор, отпадъците и биоразнообразието са предвидени 61 млн. лв.

Министър Василева обобщи, че целта на информационните срещи с кметовете от шестте региона за планиране е да продължи политиката на сътрудничество и партньорство. „Искаме да бъдем максимално полезни на общините – наши основни бенефициенти, да ги запознаем с критериите за кандидатстване по тези програми и да отговорим на въпросите, които ги вълнуват, за да надградим постигнатото“, допълни тя.

През първия програмен период в Северния централен район за планиране са  изпълнени 80 проекта на стойност 552 млн. лв. Проектите по ОПОС са 47, по ПУДООС – 14 и по НДЕФ – два.

Положена е 500 км ВиК мрежа, изградени и реконструирани са 9 пречиствателни станции за отпадъчни води – в Габрово, Свищов, Силистра, Трявна, Кубрат, Лозница, Павликени, Бяла, (Русенско) и Исперих, които обслужват 134 хил. жители. Изградени и пуснати в експлоатация са 2 Регионални системи за управление на отпадъците РСУО Габрово и РСУО Велико Търново, които обслужват 79 287  жители. Капацитетът на съоръженията е 547 000 т.

Следващата среща от инфотура на министър Василева ще бъде в Стара Загора на 6 юни от 11 ч. в сградата на общината.

По-късно през деня 500 деца от Великотърновска област аплодираха спектакъла „Яко да си еко“ с актьорите Димитър Рачков и Васил Василев –  Зуека. Представлението е част едноименната образователно-информационна кампания на МОСВ, целяща да формира у подрастващите отношение към природата. Тримата отличени заради участието си в „Зелената олимпиада“ от Северния централен район са Калина Кожухарова – ІІІ клас на ОУ Димитър Благоев във Велико Търново,  Любослава Петрова – VІІ клас СОУ „Николай Катранов“ – Свищов и Виктория Христова от Х клас на СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Следващият спектакъл е на 9 юни във Враца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.