1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проектобюджет на МЗП за 2008г. и неговото разпределение

Проектобюджет на МЗП за 2008г. и неговото разпределение

Динамика на средствата, които ДФЗ и РА предвиждат в следващите три години за подпомагане на земеделските производители

 

Проектобюджетът на МЗП за 2008г. и неговото разпределение са обвързани по функции и политики хармонично с числеността на персонала, като е отчетено въвеждането на плоския данък и неговото отражение върху работната заплата, процентът на евентуалното увеличение на нейния среден размер, плануваните средства за социални разходи и допълнителните плащания, в това число и за работно облекло, както и с оптимизирането на персонала в системата на МЗП, заяви вчера зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова по време на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, с участието на синдикати и работодателски организации.

Членовете на съвета бяха информирани освен за бюджетите, свързани с човешките ресурси в системата на МЗП, така и за осигурените финансови средства в бюджет 2008 за национални доплащания към директните плащания за земеделските производители, както и за подпомагането на земеделските производители по националните схеми.

517 337 000 лева са средствата по проектобюджет 2008, заявени от МЗП към Министерство на финансите, уточни директорът на дирекция Финансово-стопанска дейност Асен Сеньов, като тази сума покрива максимума на заявените разходи. Тук не са включени средствата за Разплащателната агенция, както и тези за пазарна подкрепа на земеделските производители, беше съобщено на участниците в съвета още.

Членовете на съвета бяха информирани от заместник-изпълнителният директор на ДФЗ Ализан Яхова и за динамиката на средствата, които ДФЗ и РА предвиждат в следващите три години за подпомагане на земеделските производители. Тя предостави на членовете на съвета информация както за средствата, които ще постъпят от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), така и от националния бюджет на Република България. На заседанието стана ясно, че през 2008 г. в националния бюджет са предвидени да постъпят от ЕЗФРСР 330 724 300 лв. европейски субсидии.

Към тях националният бюджет ще отпусне за съфинансиране по европейските плащания - 111 331 900 лв. Отделно са предвидени и 45 млн. лева - за държавна помощ.

През 2009 година сумата, която се очаква от ЕЗФРСР е 509 843 700, а националните доплащания се предвижда да бъдат в размер на 152 038 800 лева. През 2010 година сумите за подпомагане от европейския фонд, предвидени за България, ще са в размер на 713 500 977 лева, а българското участие е в размер на 180 390 411 лева.

Заместник-министър Светла Бъчварова, в качеството си на председател на съвета увери членовете му - социалните партньори – представители на синдикати и работодатели, че след приемането на Закона за бюджета, на следващо редовно заседание на отрасловия съвет през 2008г. ще бъдат съгласувани бюджетите на второстепенните разпоредители в частта за трудовите и социалните плащания, както и останалите направления и дейности, определени за финансиране в тях.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.