1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Променят условията за признаване на организация на производители на плодове и зеленчуци

Променят условията за признаване на организация на производители на плодове и зеленчуци

 

Отпада досегашната възможност за признаване на организация на производители на плодове и зеленчуци въз основа само на критерия за притежавана площ, а ще се изисква доказване на реализирана на пазара продукция. Това предвижда новата Наредба за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените операционни програми, издадена от министъра на земеделието и горите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

Минимум 7 производители на плодове и зеленчуци с най-малко 100 000 евро годишен оборот ще могат да създадат организация на производители. Стойността на предлаганата на пазара продукция се изчислява през първата година от създаване на организацията на производители като сбор от стойността на предлаганите на пазара от отделните членове плодове и зеленчуци, а от втората година – като стойност на предлаганите на пазара плодове и зеленчуци от организацията.

Основен елемент на Общата организация на пазара на плодове и зеленчуци, са организациите на производители. Признатите от държавите-членки организации на производители са единствените структури в Сектор "Плодове и зеленчуци", които могат да получават финансово подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Индивидуалните производители на плодове и зеленчуци могат да се възползват само от единното плащане на хектар, но те нямат достъп до нито една от схемите за подпомагане, уредени в специалния регламент. Затова, единственият начин производителите на плодове и зеленчуци да получат по-значително подпомагане, е да се обединят в организация на производители и да поискат нейното признаване от Министерство на земеделието и горите.

Основна форма за финансово подпомагане на организациите на производители, са операционните програми. Това е инвестиционна програма, която организацията на производители разработва и внася за одобрение от съответния национален орган. За България това е Държавен фонд "Земеделие", който е Разплащателна агенция на страната и извършва плащанията, включени в одобрените програми. Предварително условиe за одобряване на операционната програма е организацията на производители да е набрала операционен фонд, с който да финансира определен процент от разходите по нея, като този процент е по принцип 50%. Останалата част от разходите по програмата се финансират от Европейския фонд, но това финансиране не може да надвишава 4,1% от стойността на продукцията, която организацията на производители предлага на пазара. Операционната програма трябва да бъде насочена към:

  • Подобряване качествата на продуктите, което да увеличи търговската им стойност;
  • Представяне на продуктите на потребителите и повишаване на продажбите;
  • Изграждане на производствени линии за биологични продукти;
  • Намаляване на количествата изтеглена продукция;
  • Развитие на екологично чисти земеделски техники. Те трябва да осигурят съответствие със здравните стандарти за растенията и максимално допустимите нива на остатъчни вещества.

Организации на производители, които не отговарят на критериите за признаване, могат да поискат временно признаване като "групи производители". За да бъде призната за група производители, организацията трябва ежегодно да предлага на пазара плодове и/или зеленчуци на стойност не по-малко от 50 000 евро (за признаване като организация на производители стойността е 100 000 евро) и да има най-малко 4 члена (за признаване като организация на производители са нужни най-малко 7 члена).

Групите производители могат да ползват помощ от Общността за своето административно и организационно укрепване. Помощта през 5-те години възлиза съответно на 5%, 5%, 4%, 3% и 2% от стойността на реализираната от тях на пазара продукция, ако тя е по-малка от 1 000 000 евро или 2,5%, 2,5%, 2%, 1,5% и 1,5% от стойността на реализираната от тях на пазара продукция, ако тя надвишава 1 000 000 евро. Помощта за всяка организация на производители обаче не може да надвишава като абсолютна стойност 100 000 евро през първата и още толкова през втората година и съответно 80 000, 60 000 и 50 000 през третата, четвъртата и петата година. В следствие на това производители на плодове и зеленчуци са изключени от мярката за подпомагане на групи производители от Плана за развитие на селските райони, тъй като те се подпомагат по същата схема от Общността.

С новата наредба се въвеждат изискванията на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и се отменя Наредба № 24 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци, с която се прилагаха Регламентите на ЕС във връзка с прилагането на Програма САПАРД.

Организациите на производители на плодове и зеленчуци, които са признати до влизане в сила на наредбата трябва да подадат в Министерство на земеделието и горите справка – декларация за годишната стойност на предлаганата на пазара от членовете на организацията продукция, в двумесечен срок от влизане в сила на наредбата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.