1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румънски фермери и шофьори на камиони блокираха границата с Украйна

Румънски фермери и шофьори на камиони блокираха границата с Украйна

Руската блокада на морските пристанища на Украйна в Черно море превърна Румъния в център за транзит на украинско зърно, особено през пристанището Констанца

Румънски шофьори на камиони и фермери забавиха трафика около няколко града, включително столицата Букурещ. Причината - високи данъчни ставки, както и бавно изплащане на компенсации. Те временно блокираха и границата с Украйна.
 
Водачите на камиони се оплакват от високите застраховки и данъци и дългото чакане на границите. В същото време фермерите настояват за по-бързо изплащане на субсидии и компенсации за засегнатите от сушата или от прекъсванията, причинени от вноса на украински зърнени култури. Руската блокада на морските пристанища на Украйна в Черно море превърна Румъния в център за транзит на украинско зърно, особено през пристанището Констанца.
 
Протестите започнаха миналата седмица, когато десетки камиони и трактори се насочиха от няколко града към Букурещ. Стопаните изтъкнаха, че са се вдъхновили от протестите на своите колеги в Германия, но властите в столицата не им позволиха да влязат в града с превозните средства, позовавайки се на липса на разрешение за протеста.
 
След разговори с министерствата на земеделието и транспорта, протестиращите проведоха срещи и във финансовото министерство, но не постигнаха споразумения в нито едно от ведомствата. Затова недоволните се заканиха, че протестите ще продължат, докато правителството не разбере, че неспособността му да управлява държава е реална.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.