1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СЕТА ще доведе до дъмпинг при месото

СЕТА ще доведе до дъмпинг при месото

Предвижда се драстично увеличение на вноса на канадско месо

Канада ще залее Европа с евтино говеждо и свинско месо и ще подбие цените за европейските производители. Такива опасения изказват от германското селскостопанско сдружение дни преди евентуалното влизане в сила на Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз.

Тази седмица Европейският парламент ще гласува споразумението, известно със съкращението си СЕТА. Ако депутатите го приемат, голяма част от клаузите ще влязат в сила, още преди националните парламенти на 28-те страни-членки да са се изказали по въпроса.

Германското сдружение за селско стопанство, едно от многото в страната, призовава евродепутатите да отхвърлят споразумението с аргумента, че то ще доведе до срив на земеделието в Европа. В изявление на организацията се казва, че СЕТА предвижда драстично увеличение на вноса на канадско месо, което отвъд Океана се произвежда много по-евтино.

"Този внос ще доведе до дъмпинг в целия Европейски съюз", се твърди в изявлението. Европейският съюз не бил предприел стъпки за защита на земеделските стопани, а е можело да има предпазна клауза за спиране на вноса от Канада, в случай, че той се отразява зле на местния пазар.

Същата критика дойде миналата година и от страна на белгийския регион Валония, която първоначално отхвърли Споразумението. Сега все повече фермери от Европейския съюз се опасяват, че договорът ще доведе до социална несправедливост, което ще засили позициите на популисти от крайно левия и крайно десния политически спектър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.