1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се отнесем към съда на ЕС, ако ЕК не промени квотите за парникови газове

Ще се отнесем към съда на ЕС, ако ЕК не промени квотите за парникови газове

През октомври ЕК намали предложената от България годишна емисия парникови газове от 67,6 млн. тона на 42,3 млн. тона

 

"България няма да иска тотално преразглеждане на квотите си за парникови газове за 2008-2012 година, които Европейската комисия (ЕК) намали с 37 процента, но упреква Брюксел, че не е взел под внимание ключови фактори", заяви българският министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Според Чакъров ЕК е поставила новата страна членка в неблагоприятно положение, пренебрегвайки фактори като закриването на ядрените й реактори, което е увеличило необходимостта й да произвежда газове с парников ефект.

Министърът посочи, че България продължава да очаква отговора на ЕК на представените миналия месец от София искания за промяна на това положение. Той потвърди намерението на страната да отнесе решението на изпълнителния орган на ЕС към съда, ако ЕК не успее да направи промени.

"Не искаме тотално преразглеждане на плана, не сме искали това", изтъкна българският министър. "Представихме нашите аргументи, а от комисията също не изключват възможността да са допуснали технически грешки", добави той. "Надявам се да намерим общ език и да постигнем обективно, коректно решение, което ще удовлетворява страната ни. Ако не постигнем желания резултат, ще предприемем законови действия", отбеляза Чакъров.

През октомври ЕК намали предложената от България годишна емисия парникови газове от 67,6 млн. тона на 42,3 млн. тона годишно, като решението влиза в сила от 2008 г

 

AGRO.BG

.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.