1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща с обществеността за обсъждане на "Комплекс Беленски острови" за защитена зона по „Натура 2000”

Среща с обществеността за обсъждане на "Комплекс Беленски острови" за защитена зона по „Натура 2000”

 

Днес в дирекцията на природен парк Персина в Белене ще се проведе срещата с обществеността за представяне и обсъждане на проект на заповед за обявяване на "Комплекс Беленски острови" за защитена зона по "Натура 2000"

 За участие е поканена обществеността на Белене, а също така и всички институции и организации, които имат отношение към обявяването на защитена зона. Това са областната администрация в Плевен, Община Белене, Басейнова дирекция Дунавски район, регионалните структури на Министерството на земеделието и продоволствието, неправителствени организации и други.

В проекта на заповедта е посочено, че в границите на защитената зона се предлага да е забранено унищожаване на островни образувания и добив на инертни материали. Също така депониране и временно съхранение на отпадъци и извършване на дейности, свързани с отводняване или пресушаване на мочурища и естествени водни обекти. Като проектозабрана е предложено също да не се извършват сечи в радиус от 300 метра около гнезда на грабливи птици и около гнездови колонии на чапли през периода на гнездене, който е през март - юли.

Според проекта на заповедта защитените територии, обявени по реда на Закона за защитените територии, попадащи в границата на защитена зона "Комплекс Беленски острови", запазват статута, категорията, границите и режимите си на опазване. Тоест, обявяването на защитени зони не отменя прилагането на забраните и ограниченията по настоящи заповеди за тези територии, обясняват от екоинспекцията.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.