1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Три са основните акценти в препоръките на Франц Фишлер

Три са основните акценти в препоръките на Франц Фишлер

Нов подход към износа, модернизация на селското стопанство с нови форми на коопериране между фермерите, и ориентиране към производството на нови изделия и култури

 

Три са основните акценти в препоръките на Франц Фишлер, които министър Кабил приема като особено ценни. Пазарът и особено националния пазар, на който българските земеделски стоки да бъдат равнопоставени с вносните, е първият от тях. Износът, но с нов подход – при сегментиране на продуктите, като се заложи на традиционно българските. Модернизацията на селското стопанство с нови форми на коопериране между фермерите, е другият акцент. Ориентиране към разработката на нови изделия и култури, които в близко бъдеще биха имали нови ниши както в Общия европейски пазар, така и в световен мащаб, е третата основна препоръка на Фишлер, която министър Нихат Кабил лично оценява като особено интересна и перспективна. Да се събуди духът на селата, така че хората там да виждат ясна перспектива за развитие, да е основният замисъл при провеждане на политиката за селските райони, препоръча още Франц Фишлер по повод разработваната в момента стратегия.

Безспорно едно от най- важните неща е изграждане и поддържане на разумна инфраструктура, удовлетворяваща потребностите на съответния регион. На второ място – възможности за заетост и създаване на нови работни места, далеч не само и единствено обвързани със селското стопанство. И не на последно място - подобряване на социалната среда за жителите от селските райони чрез предоставяне на повече и по-атрактивни възможности за образование, здравеопазване, култура, така че да се намали голямата диспропорция между урбанизираните центрове и селските райони.

Според Фишлер при разработването на Стратегия за развитие на селските райони трябва да са ясни силите, които действат там и тяхната динамика. Ставаме свидетели на една тенденция, която дава все по-добри възможности за развитие на градските райони, докато други райони се превръщат в периферия, посочи той. В крайна сметка се оказва, че съдбата на селските райони се решава в града. Това е проблем, чието решение трябва да се търси в градското население, което трябва да разбере каква загуба представлява за тях самите разрушаването на селските райони.

Модернизацията на селското стопанство обаче, преди всичко е синоним на инвестиции, подчерта Франц Фишлер. И посочи като пример резултатите от проучване по искане на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. Според него всяко 1 евро, предоставено в момента по линия на различни европейски фондове под формата на директни плащания "вкарват в джоба" на един стопанин не повече от 50 цента. Останалата половина отива за покриване на разходи за повишаващи се цени или аренда на земята, както и за компенсиране на по-неблагоприятните изкупни цени. Докато, ако дадете същото това евро с ясно формулирано задължение стопанинът да инвестира, то финансовият резултат за него ще бъде 2,20 евро, подчерта Фишлер и препоръча това да бъде основополагащ принцип при разработване на плана за развитие на селските райони.

Всички ангажименти по изграждане на Разплащателна агенция, Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ и по прилагане на ветеринарното законодателство и безопасността на храните, ще бъдат стриктно спазени, заяви министър Кабил след срещата и подчерта, че страната ни няма никакво време за губене.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.