1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Пазарджик се проведе семинар, посветен на първата година от членството на България в ЕС

В Пазарджик се проведе семинар, посветен на първата година от членството на България в ЕС

 

Евродепутатът Петя Ставрева организира двудневен информационен семинар на 15 и 16 декември 2007 г. в град Пазарджик. На него бяха представени позициите на зърнопроизводителите, месо- и млекопреработвателите, за ситуацията в отделните браншове, една година след присъединяването към ЕС. Презентации на Програмата за развитие на земеделието и селските райони, както и на оперативните програми и начините за кандидатстване по тях, бяха сред акцентите на форума. Бяха дискутирани и трудностите пред местната администрация и гражданите, желаещи да участват с проекти. На семинара присъстваха представители на местната администрация Пазарджик, на асоциации, предприемачи и фермери от региона.

На откриването кметът на Пазарджик Тодор Попов приветства инициативата да бъдат представени възможностите за работа по европроекти. Венцислав Върбанов – зам.-председател на Комисията по земеделие към НС коментира, че за тази една година почти нищо не се е променило в земеделския сектор и тя е нулева.

В първия ден от семинара управителите на Вагоноремонтния заводЕмил Йончев, и на "Агрофарм" – Николай Стаменов, представиха успешните си партньорства с компании от страни от ЕС. Николай Стаменов подчерта, че в сферата на растителната защита "Агрофарм" работи по евростандартите още преди приемането на страната ни в Европейския съюз.

Петя Ставрева представи европейската политика в областта на земеделието, като акцентира върху тенденциите и възможностите в ОСП. Тя посочи, че за земеделския сектор ЕС отделя над 40% от бюджета си. Петя Ставрева подчерта, че една от основните тенденции е намаляване на средствата за субсидии и увеличаването им за екология и развитие на селските райони. "Трябва да се акцентира върху качеството, а не на количеството и да се ограничи производството в сектори, които формират излишъци" – допълни евродепутатката. Тя представи и основните тенденции в секторите вино,захар, мляко и плодове и зеленчуци. Председателят на Асоциацията на земеделските производители в БългарияИвайло Тодоров, говори за перспективите в развитието на аграрния сектор и нуждата от по-интензивно сътрудничество с браншовите организации. Анастасия Гидикова, организационен секретар на Националната Асоциация на зърнопроизводителите подчерта, че НАЗ е активна браншова организация и защитава интересите на зърнопроизводителите. ДСветла Чамоваизп. директор ма Асоциацията на месопреработвателите в България и Атанас Кискинов - адм. директор в Националния млечен борд представиха позициите на браншовите организации една година след членството на България в ЕС. "Трябва да завоюваме нови пазари в ЕС" – подчерта д-р Чамова.  

 

 

 

AGRO.BG

                                                             

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.