1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В София ще се проведе Първият форум Тера Мадре България

В София ще се проведе Първият форум Тера Мадре България

Събитието ще се проведе от 23 до 25 октомври

От 23 до 25 октомври в София ще се проведе Първият форум Тера Мадре България. МОСВ подкрепя събитието. Организационният комитет се председателства от  Slow Food, членове са ИБЕИ – БАН, Биологическия факултет и Геномния център на Софийския университет, УНСС и University of Gastronomic Sciences, Polenzo, Italy.

Акцент в програмата на Форума е Научната конференция „Растително разнообразие в полза на обществото“ с пленарна, сесийни и постерни части.  От 10 до 17 ч. на 23 октомври в аула „Богданов“ на Биологическия факултет на СУ научни доклади ще представят опазването на растителните генетични ресурси (РГР) в страната, предмет на влезлия в сила от 1 януари 2015 г. Регламент (ЕС) 511/2014 към Протокола от Нагоя*.  Научните изводи от форума ще са в основата при изготвяне на Междинния доклад по напредъка на България в изпълнението на Глобалната стратегия  за опазването на растенията към Конвенцията за биологичното разнообразие.

МОСВ подкрепи финансово отпечатването на докладите от Научната конференцията и текста на Глобалната стратегия за опазване на растенията (ГСОР), като отделен том от сп. „Phytologia Balcanica“, предназначено за международен обмен. Резултатите от научните статии, доклади и постери, които фактически включват данни по изпълнение на 16-те цели на Глобалната стратегия за опазване на растенията, ще послужат за изготвяне на Междинния доклад по напредъка на България за периода 2011-2015 г. Този доклад ще бъде изпратен до Секретариата на Конвенцията за биологично разнообразие, чиито координационен център е Министерство на околната среда и водите.

На 23 октомври, в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ от 18 до 20 ч. италианските гости, основатели на организацията ще представят книгата „Вкусно, чисто, честно“.  Публиката ще научи интересни факти за Slow Food.

На 24-25 октомври, от 10 до 18 ч. в новооткрития „Музейко“ ще работи пазара „Плодовете на Земята“, където ще се представят традиционните знания и местни продукти на земеделски стопани, производители на храни, учители, включително и български храни от световната Съкровищница на вкусове на Slow Food, а именно зелено сирене, смилянски боб, нафпавок, стари сортове растения и продукти от автохтонни породи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.