1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вендинг машините вече няма да бъдат задължени да имат касови апарати

Вендинг машините вече няма да бъдат задължени да имат касови апарати

Върховният административен съд отмени текстове от наредба

Вендинг машините вече няма да бъдат задължени да имат касови апарати за постоянна връзка с Националната агенция за приходите поне за известно време. Това става ясно от окончателно решение на Върховния административен съд, с което се отменят текстовете от наредба, задължаващи автоматите за напитки и пакетирани храни да подават в реално време информация за оборота си. Промените влязоха в сила от 1 ноември миналата година. С решението си от 10 октомври 5-членният състав на ВАС потвърждава предишното на по-долната 3-членна инстанция, пише "Капитал Daily".

Това обаче не означава, че за операторите на автомати за самообслужване окончателно отпада задължението да подават данни в реално време - възможно е да се приемат нови текстове, които отново да върнат досегашното положение. В противен случай вендинг секторът ще остане единственият с облекчени условия за подаване на данни към НАП, както беше допреди година.

Нищожни части

В решението не се атакуват текстовете по същество, а начинът им на приемане. Вендинг автоматите са били включени в наредба, без да са вкарани в закон преди това. Т.е. на практика тогавашният министър на финансите Симеон Дянков е "дописал" закона, без да има право, като е сметнал, че машините на самообслужване са приравнени на търговски обект.

Впоследствие обаче Законът за ДДС е променен и допълнен. Затова сега е възможно да се върне старото положение с постоянно отчитане с нови промени в наредбата. Те могат да бъдат абсолютно същите, а от решението на ВАС става ясно, че няма пречки по същността на текстовете и съдиите не поставят под съмнение нуждата автоматите да отчитат в реално време оборота си.

Касовият ефект

Преди 1 ноември миналата година автоматите за самообслужване също имаха касови апарати, но те подаваха данни само при събирането на оборота, което според финансовото министерство и данъчните служби предполагаше възможност за укриване на приходи. Изпращането на данните става чрез мобилен оператор, като собственикът на машината купува СИМ карта и плаща такса за обслужването.

Съдът беше сезиран от няколко компании от сектора и от Българската вендинг асоциация. "Единственият ми коментар е, че средата за бизнес в България очевидно не може да се нарече благоприятна", каза Стойко Петков, член на управителния съвет на Българската вендинг асоциация и управител на "Енко вендинг". Петков обясни, че са били направени огромни инвестиции на фона на обема приходи, който имат дружествата за обслужване на автомати. По думите му за компании с над 100 машини вложенията са били повече от 100 хил. лв. при много ниски маржове на печалба в сектора.

Данните показват, че въвеждането на касови апарати все пак е имало ефект върху изсветляването на оборотите. Инсталирането на апаратите е започнало през октомври миналата година. За последните два месеца на миналата година, когато все още е течал процесът на свързване, средномесечният оборот на вендинг сектора е бил 6.4 млн. лв. За периода януари-август 2013 г. цифрата е нараснала с 2.2 млн. лв. - до 8.6 млн. лв. на месец, като обаче осреднената стойност прикрива сезонни ефекти в оборотите. В цялата страна машините за самообслужване са над 27 хил. и са собственост на над 6 хил. фирми.

С отмяната на текстовете от наредбата се премахва и преференцията, която дава право на вендинг машините да не издават хартиени касови бележки, тъй като температурата в тях изисква специални мастила, различни от тези на устройствата в магазините. В момента данните от касовите бележки се изписват на електронните устройства. Не е ясно какво ще се случи с тази преференция, тъй като сега в Закона за ДДС няма изключение от правилото и изрично се казва, че фискалният бон е хартиен документ. Единият вариант е да се приеме промяна в закона, връщаща освобождаването от хартиен документ, другият е приемането на нова наредба, която да върне преференцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.