1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Войчеховски предлага удължаване на забраната за внос от Украйна

Войчеховски предлага удължаване на забраната за внос от Украйна

Повечето депутати, най-вече от западноевропейските държави, реагираха остро на предложението

На заседанието на Аграрната комисия в Европейския парламент комисар Януш Войчеховски предложи удължаване на забраната за внос на украинска селскостопанска продукция в петте държави на първа линия. Това са родната му Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България.
 
Повечето депутати, най-вече от западноевропейските държави, реагираха остро на предложението. Както е известно, забраната трябва да изтече на 15 септември, а нейното удължаване все още не е обсъждано от комисарите. Тя беше въведена, за да успокои страните на първа линия, които едностранно наложиха свои собствени търговски ограничения през април, след като притокът на украински селскостопански продукти оказа натиск върху техните фермери. 
 
Сега забраната се превръща в ябълка на раздора в Европейската комисия, която е разкъсвана между солидарността към Украйна и подкрепата за страните на първа линия.
Въпреки това на заседанието на Аграрната комисия в Европарламента Януш Войчеховски представи своя лична позиция относно пътя, който трябва да поеме изпълнителната власт на ЕС. Той изтъкна, че ако забраната не бъде удължена, Съюзът ще се изправи пред същия проблем, пред който първоначално бяха изправени Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. Комисарят смята, че само с нова забрана ще се избегне повторение на кризата, но подчерта, че това все още не е официалната позиция на изпълнителната власт. Пред депутатите той заяве, че се надява това скоро да стане.
 
Веднага след заседанието на народните представители говорител на Европейската комисия опроверга Войчеховски, подчертавайки, че в момента не могат да се коментират мерки, които не са предприети. Вместо това Комисията ще анализира всички опции и се координира със съответните държави, за да намери наистина прагматични решения, допълни говорителят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.