1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър д-р Светла Бъчварова връчи приза „Зооинженер на годината – 2007”

Зам.-министър д-р Светла Бъчварова връчи приза „Зооинженер на годината – 2007”

Носители на приза са д-р Стефан Николов и д-р Тихомир Кунев

 

Зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова връчи приза "Зооинженер на годината – 2007" на д-р Стефан Николов и д-р Тихомир Кунев.

Наградата се присъжда за принос в областта на свиневъдството чрез консултантската им дейност. Двамата зооинженери създават две фирми с основна дейност производство на животни за разплод от линиите Сребърна и Силистра. През 2007 година печелят доверието на световноизвестната френска фирма за селекция в животновъдството GENE + и създават нейни изключителни представители за България.

Идеята за мероприятието се появи още преди години и днес за първи път имаме възможност да обърнем вниманието на фермери, специалисти, експерти и научни работници към тази важна за българското животновъдство професия, каза зам.-министър д-р Бъчварова.

Сред номинираните за наградата бяха ст.н-с д-р Лазар Козелев, директор на Института по животновъдни науки гр. Костинброд, Жан Киров, номиниран за приноса му в животновъдството в Държавно предприятие "Кабиюк", Михаил Михайлов, който разработва технология за безпастирно отглеждане на Изотчнобалканската свиня на пасища, заградени от електропастир в село Факия, област Средец, и Георги Йорданов за съществения му принос в решаване на редица въпроси, свързани с развъдната дейност в коневъдството. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.