1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър доц. д-р Георги Костов и експерти от ИАГ взеха участие в Mеждународна научна конференция „Гората - мост към бъдещето“

Зам.-министър доц. д-р Георги Костов и експерти от ИАГ взеха участие в Mеждународна научна конференция „Гората - мост към бъдещето“

Международната конференция е на тема: Климатичните промени и горите

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и експерти от Изпълнителна агенция по горите участваха в Mеждународната научна конференция „Гората - мост към бъдещето“. Поводът за организирането на този значим научен международен форум е отбелязването на 90 години висше лесотехническо образование в България. Събитието се организира от Лесотехническия университет, Факултет по горско стопанство. Научното събитие  ще продължи два дни – на 7 и 8 май 2015 г.  Успоредно се провежда и 7-ма годишна среща на Конференцията на деканите и директорите на Европейските горски факултети и училища, ConDDEFFS.

Международната конференция се организира под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и е на тема: „Климатичните промени и горите“.

Учени от 20 държави, включително България, САЩ, Финландия, Русия, Франция, Индия и други страни в рамките на пет тематични сесии ще дискутират проблеми, свързани с влиянието на климатичните промени върху горите и горското стопанство, горската биология и екология, техниките на дърводобив и преработване на дървесината, както и икономическите аспекти при управлението на горите.

На официалното откриване бяха отправени поздравления към организаторите и участниците в конференцията от различни държавни и научни институции.

„Ние всички сме чувствителни към състоянието на горите, към тяхното животворно присъствие и въздействие. Това е причината да се ангажираме в приоритетно извършване на промени в начина на управление, ползване и опазване на горското стопанство. Предизвикателствата, които българските лесовъди срещат в днешно време, още веднъж подчертават колко важно е създаването на научни проекти за опазване и управление на растителното биоразнообразие на България. Днес нашите усилия са насочени към развитието на стабилен горски сектор, който трябва да контролираме, стопанисваме и умножаваме за следващите поколения“, се казва в поздравителния адрес на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев. 

Презентацията на зам.-министър доц. д-р Георги Костов е на тема: „Плащания за екосистемни ползи от горите”. Проф. Кевин О’Хара, професор в Калифорнийския университет, САЩ, говори за „Новите насоки в лесовъдството“. Д-р Маркус Линднер от Европейския горски институт, направи презентация на тема: „Какво (не) знаем за климатичните промени в горите на Европа: от науката – към практиката“. Проф. дсн Иван Раев от Института за гората към БАН, представя „Проучване на въздействието на глобалните климатични промени върху горските екосистеми в България“.  Участие във форума взима и проф. Жан-Люк Пейрон от Франция, изпълнителен директор на ECOFOR, Френска федеративна платформа за горски екосистеми и бивш председател на COST ECHOES – Европейска програма за научно и техническо сътрудничество в областта на проучванията за горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.