1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започват „безкомпромисни“ проверки на украинско зърно по сигнал на НАЗ

Започват „безкомпромисни“ проверки на украинско зърно по сигнал на НАЗ

По данни от Агенция „Митници“ в България са влезли 6 хил. т пшеница и 1300 т ечемик

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за складирано зърно от Украйна министърът на земеделието д-р Иван Иванов заяви пред БНТ, че по данни от Агенция „Митници“ в България са влезли 6 хил. т пшеница и 1300 т ечемик, като започват проверки по сигнала от НАЗ.

Министърът посочи, че с решение на ЕК вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен контрол заради риска от недостиг в някои страни членки. „Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че определени вещества не отговарят на стандартите, това зърно ще бъде подложено на санкции и унищожено“, заяви категорично министър Иванов.

„Нашата основна цел е да осигурим качествен хляб на цената, която очакват българските граждани“, каза земеделският министър и посочи, че вече е в сила мярката за нулев ДДС на хляба и брашното.

За засиления контрол при вноса на храни през ГКПП „Капитан Андреево“ министър Иван Иванов коментира, че в последните 10 години не са правени такива проверки. В резултат от действията на държавата миналата седмица са спрени 22 т зеленчуци с пестициди. След предприетите действия от държавата до края на годината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) очаква допълнителни приходи от 25 млн. лв. за второто полугодие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.