1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заявленията за събиране и изкупуване на билки се подават до края на този месец

Заявленията за събиране и изкупуване на билки се подават до края на този месец

 

Срокът, в който се подават заявления за участие в разпределянето на количествата билки от лечебни растения, допустими за събиране през 2008 година, е краят на декември.

Заявленията се подават в екоинспекцията от билкозаготвителите, извършващи дейност с растения и попадащи под специален режим, намиращи се на  територията на РИОСВ-Варна. През 2007 г. на територията, контролирана от РИОСВ-Варна, беше разрешено събирането на 5 вида билки под специалния режим на опазване от естествените им находища-  лечебна иглика, ароматно еньовче и лудо биле. Със заповед на министъра на околната среда и водите изрично се забрани на територията на цялата страна събирането от естествените находища на бенедектински трън /пресечка/, волски език, пролетен горицвет, лечебна дилянка /валериана/, бодлив залист /популярен като бодлив чемшир/, момина сълза, бял оман, бял риган, лечебна ружа и др.

С глоба до 3 000 лв. се наказват нарушителите на специалния режим по опазване и ползване на билките, както и събирането и изкупуването на защитени и забранени за събиране лечебни растения.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.