1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 14% от площите в Австралия в ръцете на чужденци

14% от площите в Австралия в ръцете на чужденци

53 милиона хектара селскостопански площи в Австралия са в ръцете на чужденци. Това са 13 % от цялата обработваема площ в страната, става ясно от данните на данъчната служба в Канбера.
 
В сравнение с 2019 година притежаваната или арендуваната от чужди граждани земя се е увеличила с 900 000 хектара, а броят на фермите, които са собственост на чужденци, е скочил с близо 10 на сто до 9 хиляди и 900. В тази статистика влизат и смесени форми на собственост, при които австралийци притежават част от земята.
 
Най-големите чуждестранни инвеститори са от Китай, въпреки че през миналата година между двете държави назряха политически и икономически напрежения, особено при търговията с аграрни стоки. Към 30 юни 2020-та компании от Народната република са притежавали 9 милиона хектара, или два процента от обработваемата земя. В случая става дума предимно за пасища, придобити заедно с големи говедовъдни стопанства, закупени от китайци през последните няколко години.
На второ място са физически и юридически лица от Великобритания. Те управляват общо 8 милиона хектара, но с намаляваща тенденция. За последните няколко години производствените площи на британците са се свили с 9 %.
Третото място си делят граждани и фирми от Нидерландия и също 85 на сто от притежаваната от чужденци земя се ползва като пасища за огромните стада говеда и овце на Петия континент. Само 4 % са за полски култури, други три на сто са горски масиви. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.