1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Васил Грудев: Интензитетът на помощта по инвестиционните мерки трябва да се намали

Васил Грудев: Интензитетът на помощта по инвестиционните мерки трябва да се намали

Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие
Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев се включи в символично засаждане на розови домати в село Лепица, Червен бряг

Насажденията в село Лепица са на бенефициента на Държавен фонд „Земеделие“ Евгени Цветанов. „Днес е един празник на симбиозата между това какво държавата трябва да прави като подпомагане на земеделския производител и веригите, които да му осигурят възможности за реализация на неговата качествена продукция. Този наш фермер е моят герой на деня, защото всичко тук е резултат от неговия труд“, заяви Васил Грудев. Той обясни, че бенефициентът Евгени Цветанов е получил 50 000 лв. по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от ПРСР 2014 – 2020 и над 9 000 лв. по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020.

По повод полемиката около приема по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР Васил Грудев коментира:

„С цел да подпомогнем по-реалните производители на пазара сложихме изискване да имат три години история като земеделски производител, например по подмярка 4.1 Познайте дали в момента в цялата страна не вървят обяви за купуване на фирми на земеделски производител с история от поне три години. Не съм съгласен, че това условие е дискриминационно. Помдерките за новите млади земеделци са подмярка 6.1, подмярка 6.3 Нека да натрупат знание чрез тези мерки. Не може да нямам никакви познания от работата със земята, да дойда по подмярка 4.1, да направя една градина и на втората година градината да изсъхне, защото не знам нищо за сортовете, за почвата, нито как се гледа. Това не е добър прием. Какво като повишим контрола, хващаме измамниците и това с какво помага на общото усвояване, с нищо. С какво помага за реализирането на истинските проекти – с нищо. Основата е да се спрат хора, които се намират около земеделието да се занимават с писане на проекти. Правил съм предложения – за мен панацеята е по инвестиционните мерки да се намали интензитета на помощта. С намаляване на интензитета на помощта на всички, които се въртят около земеделието, ще им спре интереса да се занимават с кухи проекти. Това с условието за тригодишна история е стъпка напред, но трябва да продължим нататък. Част от средствата са свързани с допълнителните средства, които са отпуснати на България по Програмата за развитие на селските райони. Те трябва да бъдат договорени по Програмата до края на следващата година. Представете си, че един голям прием или два частични приема по подмярка 4.1 бъде пуснати през тази година, а следващата година същото се случи и с приема по подмярка 4.2, ако се разделят на две – тогава аз мога да ви гарантирам, че Държавен фонд „Земеделие” ще бъде в абсолютна невъзможност да разгледа и да сключи договори по тези проекти и не искам аз да бъда човекът, който да каже, че ние не можем да се справим с работата. Всичко трябва да се върши в срок и в график. Колкото са хората, толкова са и мненията. Ако раздробим множество приеми сега и в следващата година и във всеки един от тях дойдат хиляди проекти, чисто физически това няма как да стане. Няма прием през последните пет години проекти да са подавани в първия месец или два от отваряне на приема. Практиката показва, че повече от 60% от проектите са подавани в последните две седмици от приема. Аз не мисля че и в момента ще имаме разлика.”

Заедно със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Васил Грудев се включи в инициативата „Отгледано с грижа в България“ на “Метро“ България край село Лепица, Червен бряг.

Автори: К. Карадочева, М. Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.