1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Американци строят в Испания най-голямата фабрика за лабораторно месо в света

Американци строят в Испания най-голямата фабрика за лабораторно месо в света

Целта на компанията е да предлага иновативни решения в производството на лабораторно месо

Най-голямата фабрика за лабораторно месо се изгражда в испанския град Сан Себастиан. Инвестицията в размер на 38 милиона евро е на американски концерн за преработка на месо, който държи 51% от компания за производство на алтернативни храни.
 
 
Фабриката в Сан Себастиан трябва да е готова до средата на 2024 година и в нея ще се култивира говежди протеин. Като начало капацитетът се изчислява на 1000 тона годишно, а в средносрочен план фирмата иска да достигне 4000 тона. 
 
Целта на компанията е да предлага иновативни решения в производството на лабораторно месо, които да отговарят на търсенето от страна на потребителите, които искат здравословни, вкусни и устойчиви хранителни продукти. Фабриката се изгражда на терен от 20 000 квадратни метра, които дават възможност за бъдещи разширения. Потенциални пазари за продукцията са Европейският съюз, Съединените щати, Япония и Сингапур, а от инсталацията ще излизат хамбургери, говежди пържоли, колбаси и кюфтета. Според производителя те ще бъдат със същите качества, безопасност, вкус и текстура като конвенционалните месни продукти. Използваната технология позволява култивирането не само на говежди протеини, но и на такива от птици, свине и риба.
В същото време компанията изгражда в Бразилия модерен център за биотехнологии и проучване на култивираните белтъчини. В комплекса ще бъдат вложени близо 56 милиона евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.