1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ентусиасти си строят къщи от глина

Ентусиасти си строят къщи от глина

Минимум една година отнема строежът на екожилището

В скъпата вилна зона край пловдивското село Храбрино вече не е шик да живееш в тухлен палат. Трима млади ентусиасти решиха сами да си построят екожилища от глина и слама. Там те и семействата им ще водят природосъобразен живот, далеч от градската джунгла, съобщи Би Ти Ви.

Пловдивчанинът Светлозар Боев е решен да живее в кръгла къща, която има дъх на земя и създава усещане за уют и топлота. Преди време прочел в интернет как може сам да си построи дом от глина, пясък, слама, дърво и камъни. Запалил се по идеята и привлякъл за съмишленици двама свои приятели. Сега те заедно строят три отделни къщи, където всеки от тях мисли да заживее със семейството си.

Стените на новия дом създават оптимални условия за живот - независимо от сезона, в помещенията се поддържа постоянна температура и влажност на въздуха. Къщата, която има форма на африкански кошер, е буквално излята от хумус и сухи треви.

"Кръглата форма затваря най-много обем с най-малко стени. Предимство е, че вътре циркулацията става най-оптимално", обяснява Светлозар Боев.   

Строежът на екожилището отнема минимум една година. След издигането на фасадата, трябва да се изчака поне шест месеца, за да изсъхне глината. След това стените се измазват с хоросан.  

Основата на къщата е изградена от камък, а за по-голяма здравина - стените се поддържат от дървено скеле. В екожилището, вместо цимент и бетон - за спойка се използва единствено глина. Построяването на двуетажна къща струва около 25 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.