1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕС предлага нов план за борба с глобалното затопляне

ЕС предлага нов план за борба с глобалното затопляне

Според първата опция развитите страни ще плащат фиксирана цена за всеки тон емисии въглероден диоксид

В сряда Европейският съюз ще направи официално предложение за приемането на нов международен договор за ограничаване на последиците от глобалното затопляне, който да замени изтичащия през 2012г. Протокол от Киото, съобщава Euractiv. ЕС иска до 2020г. глобалните инвестиции за борба с климатичните промени да достигнат 175 милиарда годишно, като от половината от тези средства да се усвояват в развиващите се страни.

Документ изготвен от Европейската комисия ще представи позицията на съюза за приемането на ново споразумения за борба с климатичните промени в навечерието на разговорите под егидата на ООН през декември в Копенхаген. Проектодокументът призовава богатите страни да предоставят средства в помощ на развиващите се държави за намаляване на емисиите парникови газове и облекчаване на негативните ефекти от глобалното затопляне. "Всички развити страни трябва да съдействат за събирането на средства чрез директно финансиране или механизми за търговия с емисии парникови газове", пише в копие на документа получено от Euractiv.

Документът предвижда две възможности за публично финансиране. Според първата опция развитите страни ще плащат фиксирана цена за всеки тон емисии въглероден диоксид, който изхвърлят в атмосферата. Първоначално таксата ще бъде 1 евро за тон, а в последствие 3 евро за тон, като схемата ще генерира 28 милиарда евро през 2020г.. Друг вариант за финансиране предвижда процент от приходите от търговията с въглеродни емисии да се заделя в специален фонд.

ЕК ще предложи развитите страни да се присъединят към обвързващ договор предвиждащ значително съкращаване на емисиите парникови газове. Към това споразумение ще се включат всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и всички сегашни и бъдещи страни членки на ЕС. В същото време до края на 2011г. развиващите се страни с изключение на най-бедните трябва да приемат стратегии за устойчиво развитие и ограничаване на емисиите от въглероден диоксид./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.