1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фермер раздава зеленчуци с нестандартни размери

Фермер раздава зеленчуци с нестандартни размери

Желаещи да си вземат от зеленчуците не липсват

Тонове сладки картофи, тикви и други зеленчуци са изсипани от няколко дни на нива край Кьолн. Продукцията не е изхвърлена на боклука, а оставена на разположение на всеки, който иска да си вземе.
 
Стоката е от фермата на Кристиян Фукс, който отглежда сезонни зеленчуци – през пролетта произвежда аспержи и ягоди, а през есента предлага тикви, сладки картофи и други. Фукс, който ръководи 260-годишното стопанство, ги раздава, защото не може да ги продаде на близките пазари и супермаркети. Причината е, че търговците го принуждават да спазва определени норми за размера и външния вид на продукцията.
 
Желаещи да си вземат от зеленчуците не липсват. Хората идват не само от близките квартали на Кьолн и околните села, а и от по-далечни разстояния, след като са научили за акцията от социалните мрежи. Стопанинът следи хората да не оставят празни найлонови торби по полето или да не разхвърлят стоката.
 
Според Фукс виновни за аномалията с неупотребени плодове и зеленчуци не са търговците, а потребителите. Те не купуват криви краставици, дребни картофи, или пък леко увредени плодове. Затова стопаните са принудени да изхвърлят част от продукцията си, която не отговаря на тези изисквания. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.