1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Гасят пожарите с електричество?

Гасят пожарите с електричество?

Учени от Харвард работят върху уникално нововъдение

Изследователи твърдят, че с помощта на електрическо поле се успели да потушат открит огън с височина около 30 сантиметра, съобщава CNN. Според тях това може да доведе до създаване на реална алтернатива на водата и химикалите като средства в помощ на огнеборците.

Екипът, ръководен от проф. Джордж Уайтсайдс, свързал 600-ватов електрически усилвател към метална жица, която била застопорена и насочена към пламък, подклаждан с метан.

При пускане на ток в системата, жицата (действаща като електрод) генерирала пулсиращо електрическо поле, което изтласквало пламъка от източника на гориво. Така на практика огънят е угасен. Учените признават, че при запалване на дърво нещата са доста по-сложни, но са постигнали успех при гасене и на такъв пожар чрез електрическо поле.

Вече се смята, че успешните тестове могат до доведат до революционни нововъведения, като например електрически системи срещу пожари в сгради по примера на водните пръскачки. Или приспособления за пожарникари, които вместо маркучи, ще укротяват пламъците с електрическо поле.

Всичко това обаче все още е само в сферата на вероятностите, тъй като експериментите са в началната си фаза, коментират изследователите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.