1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов: Над 20% е усвояемостта на средствата по ПРСР

Мирослав Найденов: Над 20% е усвояемостта на средствата по ПРСР

Снимка:

От стартирането на програмата са подадени над 3 000 проектни предложения от физически и юридически лица

Над 20% е усвояемостта на средствата по Програмата за развитие на селските райони, докато към средата на 2009 г. усвоямостта е 3,4%. 600 млн.лв. ще бъдат пренасочени към тези мерки. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос на Коалиция за България относно позиция на Министерството на земеделието и храните по изследването на БАН за демографските перспективи пред българското село, предаде Агенция “Фокус”.

„Направете необходимото и действайте така, че да не оставите пустиня в селските райони”, посочи депутатът Меглена Плугчиева, която цитира данни от изследването, според които българските села ще се обезлюдят до 2060 г.

Министър Найденов бе категоричен, че има голям интерес към мерките по Програмата за развитие на селските райони, с които се противопоставя на тенденцията към обезлюдяване, тъй като това са мерки, насочени към икономическата, социалната и културната интеграция на българските села.

„Интересът към мерките е огромен. От стартирането на програмата са подадени над 3 000 проектни предложения от физически и юридически лица на обща стойност над 3 млрд. лв. Всички тези проектни предложения включват дейности, насочени към подобряване средата на живот в селските райони чрез различни инвестиции, както за развитие на селския туризъм и местно занаятчийство, така и за разнообразяване на туристическата инфраструктура и рехабилитация на водоснабдителната и канализационна система, изграждане на пътища. Разбира се, не всички проекти ще бъдат финансирани по програмата, но смятам, че голяма част от тези проекти, ще бъдат реализирани”, заяви министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.